Endoskopu mikrobioloģiskā izmeklēšana


Endoskopu mikrobioloģiskā pārbaude pēc endoskopu apstrādes ir svarīga kvalitātes kontroles sastāvdaļa. Apstrādes procesa vājās vietas var identificēt ātrāk, tādejādi novēršot patogēno mikroorganismu pārnešanu ar endoskopu palīdzību.

Vācijā esošā Vācijas slimnīcu higiēnas biedrība (DGHK) iesaka visiem vismaz reizi gadā pārbaudīt endoskopus gan higiēniski, gan mikrobioloģiski.

Eiropas kuņģa - zarnu trakta biedrība (ESGE) un Eiropas Gastroenteroloģijas un endoskopijas biedrība Medmāsu un asociētie partneri (ESGENA) 2007. gadā publicēja vadlīnijas par mikrobioloģisko kontroli, kuru pārskatīs 2020. gadā.

Šo vadlīniju mērķis ir atbalstīt atbildīgos departamentus vai nacionālās struktūrvienības lokālo standartu un protokolu izstrādē. Sākotnējos secinājumus par iespējamo piesārņojuma avotu var izdarīt, atklājot endoskopā noteiktus indikator - organismus. Enterobaktēriju dzimtas baktēriju (piemēram Escherichia coli, Enterococcus spec.) noteikšana lietošanai gatavā kolonoskopā var norādīt uz nepietiekamu tīrīšanas un dezinfekcijas soli. Šeit būtu ieteicams pārbaudīt izmantoto dozāciju un iedarbības laiku. Ja tiek atklāti Pseudomonas aeruginosa vai citas gram negatīvas baktērijas, tas var būt saistīts ar pēdējā skalošanas fāzē izmantotā ūdens slikto kvalitāti vai piesārņojumu. Šeit jāpārbauda ūdens kvalitāte vai esošo filtru funkcionalitāte. Staphylococcus aureus vai Staphylococcus epidermis atradumi var būt endoskopa atkārtota piesārņojuma indikators pēc tā apstrādes. Par pamatu tam var būt nepareiza glabāšana vai nepietiekama personāla roku higiēna. Paraugu ņemšanai ieteicams veikt rūpīgu dokumentāciju. Tajā jāiekļauj informācija par atkārtotās apstrādes laiku un, ja ir vairākas mazgāšanas - dezinfekcijas iekārtas, informācija par izmantoto mazgāšanas - dezinfekcijas iekārtu. Identisks piesārņojums dažādos endoskopos var būt noderīga informācija meklējot piesārņojuma avotu.

Papildus informāciju skatīt tabulā:

Autors: Dr. Johannes Lenz (Mikrobiologische Uberprufung von Endoskopen, endoNEWS, April 2020, 3.lpp)

Tags: